Apicultori

Situat in partea de est a tarii si beneficiind de un relief variat (de la zonele din luncile raurilor Siret, Bistrita si Trotus, pana la muntii Berzunt, Tarcaului, Nemirei, din partea de vest a regiunii), Judetul Bacau a beneficiat din totdeauna de conditii prielnice dezvoltarii familiilor de albine dar si de apicultori harnici si iscusiti.

Ioan Ciuta (Prof. Dr), in lucrarea sa "Apicultura in Moldova medievala", citand documente din anii 1500 - 1700, ne spune ca:

In Valahia nici un domn nu a avut un venit atit de mare dupa albine ca in Moldova. Aceasta nu numai din cauza terenurilor si a climei mai slabe, ci si datorita faptului ca boierii munteni nu depun atita chibzuina si sirguiala in domeniul albinaritului, care cere indeminare si staruinta"

Doua sunt cauzele care fac pe moldoveni mai avuti in ceea ce priveste mierea si ceara, anume, pozitia tarii si harnicia locuitorilor
Albinele, carora le prieste foarte bine in aceasta tara (Moldova n.n.) si care intrec cu mult pe oameni, chiar cind sint harnici si sirguinciosi din fire, dau in anii buni, fara aiutorul unui mestesug anumit, atata miere si ceara pe care o alta tara mai putin prielnica cu greu ar putea sa le dobindeasca, chiar daca cineva si-ar da toata silinta si osteneala".

Deasemenea Dl. Ioan Ciuta publica in aceeasi lucrare o harta a "prisacilor" enumerate in documente din perioada medievala

Ca o evolutie normala, apicultura in judetul Bacau sa adaptat timpurilor moderne. Astfel au aparut magazine care comercializeaza materiale si utilaje apicole, o sectie de transformare a cerii brute in faguri artificiali si o sectie de procesare a mierii. Cert este faptul ca S.C. Apicola Bacau si A.C.A. - filiala Bacau vor face tot ceea ce va fi necesar pentru a asigura un cadru organizatoric prielnic evolutiei apiculturi in judet.