Scurt istoric

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania"este cea mai importanta asociatie cu profil apicol din Romania si singura care a avut. are si va avea o structura cu acoperire la nivel national, prin filialele existente in fiecare judet.

Constituita in 1957 ca organizaţie obştească, si recunoscuta oficial in 1958, "A.C.A. din Romania" a cunoscut o dezvoltare rapida si remarcabila in perioada urmatoare.

Personalitatea care si-a dedicat viata acestei asociatii inca de la infiintare, pentru dezvoltarea apiculturii romanesti, a fost Profesorul Veceslav Harnaj (1917-1988), conducand-o timp de 25 de ani in perioada 1957-1982.

Trebuie sa mentionam ca dorinta de organizare si asociere a apicultorilor la nivel national este mult mai veche.Astfel, in 1915 ia fiinta "Societatea Nationala de Apicultura". Presedintele ales al societatii D. M. Popovici, era un apicultor intreprinzator reintors la Iasi din SUA in 1914. Totodata s-a infiintat si Revista Nationala de Apicultura din Romania ca organ de presa al societatii apicole, revista care mai tarziu se va denumi "Romania Apicola", devenind ceea ce si astazi este - revista "Asociatiei Crescatorilor de Albine". Totodata, s-a stabilit ca sediul asociatiei si administratia precum si redactia revistei sa functioneze la Iasi.

Trebuie mentionat ca in perioada anilor 1915-1925 au mai activat si alte asociatii apicole private regionale care isi editau propriile reviste de specialitate, cum ar fi: "Societatea Apicultorilor din Banat" (cu revista "Apicultorul"), "Societatea Apicultorul" din Chisinau (cu revista "Prietenul Apicultorului"), "Societatea apicola Ardeleana" din Cluj (cu revista in limba germana "Bienenzucht"), "Societatea Albinarilor din Bucovina" din Cernauti (cu revista germana "Binenen Vater"), "Asociatia Progresul Apicol" din Alba Iulia (cu revista "Stuparitul – mina de aur" si "Stuparul Apicol" din Deva.